Corul Preotesc Sfantul Andrei Criteanul

Plămădit ca o aleasă frământătură în aria cultural-duhovnicească din ţinutul Sfintei Episcopii a Sloboziei şi Călăraşilor, în smerit răspuns la ascultarea încredinţată de Preasfinţitul Părinte Episcop VINCENŢIU, Corul preoţesc „Sf. Andrei Criteanul” al Protopopiatului Lehliu, iniţiat, coordonat şi dirijat cu binecuvântare arhierească (Ordinul Circular al Permanenţei Consiliului Eparhial de pe temei Nr. 720/ 1. 03. 2012) de PC Pr. Dirijor Tipa Gheorghiţă de la Parohia Dragoş Vodă, s-a lansat oficial în vara anului 2012 (în luna august) printr-un Florilegiu concertistic susţinut în Cinstea Maicii Mântuitorului Iisus Hristos!

Slăvitul Praznic al Adormirii Preasfintei Stăpâne, a oferit Corului nimerit şi aşteptat prilej pentru debut; petrecut în amurgul zilei de Duminică 12.august.2012, în prim Concert intitulat „Marie, Bucură-te!” susţinut în faţa Sălii arhipline a Căminului Cultural din Oraşul Lehliu Gară, având importantul suport al PC Pr. Protopop Iamandi Bogdan şi al Autorităţilor Locale.

Au urmat încă două apariţii concertistice similare, în Ajunul Sărbătorii (Marţi, 14.august.2012) susţinute de membrii Corului nostru în Bisericile Parohiale din Oraşul Fundulea şi localitatea Belciugatele, ambele din Judeţul Călăraşi, reprezentaţii ce au creat auditorului atmosfera de taină a Zilei de Praznic.

Primirea entuziastă şi dragostea de care am fost înconjuraţi în această perioadă, au generat o deosebită emulaţie în jurul Corului, fapt ce a constituit motivaţia cea mai bună de a continua şi de a căuta mereu să ne îmbunătăţim performanţele interpretative şi organizatorice. Oportunităţile nu s-au lăsat mult timp aşteptate!

Astfel, în ziua de pomenire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, (Joi, 16.august.2012) am fost invitaţi să dăm Răspunsurile la Sfânta Liturghie în Parohia Dâlga Sat, cu prilejul desfăşurării lucrărilor Cercului Pastoral Nr.1 din Protopopiatul Lehliu. La finalul dumnezeieştii Liturghii, Corul „Sf. Andrei Criteanul” a interpretat câteva Tropare şi Imne închinate Sf. Domnitor Martir, Constantin Vodă Brâncoveanu, şi celor cu dânsul dimpreună pomeniţi.

Sfârşitul lunii august, ne-a prilejuit binecuvântatul prilej de a ne afla în Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Oraşul Lehliu Gară la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de un ales sobor de Preoţi şi Diaconi, de la Centrul Eparhial şi din Parohiile Protopopiatului nostru, sub protia Întâistătătorului Eparhiei, Preasfinţitul VINCENŢIU Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, care ne-a binecuvântat eforturile şi ne-a încurajat spre o cât mai rodnică lucrare pe acest tărâm!

Organizarea Conferinţei Pastoral-misionare de toamnă în Protopopiatul Lehliu, a reprezentat o nouă oportunitate de afirmare pentru Corul Preoţesc, chemat să dea Răspunsurile la Sfânta Liturghie şi la Rânduiala Te Deumu-lui, oficiate cu acest prilej la prăznuirea Sfinţilor Mc. Zenovie şi Zenovia (Marţi, 30. 10. 2012) în Parohia „Sf. Dumitru” din Oraşul Lehliu, cu participarea PC Pr. Consilieri de la Centrul Eparhial din Slobozia.

Apropierea Praznicului Naşterii Domnului, timp mirific de reflecţie duhovnicească şi de înnoire, a găsit Corul „Sf. Andrei Criteanul” la maturitatea organizatorică şi de exprimare, care-i va aduce consacrarea.

Luna Decembrie a debutat pentru noi, cu mult aşteptatul Concert de Colinde, organizat sub tutela Centrului Eparhial în Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” din Municipiu Slobozia, Judeţul Ialomiţa, locul în care ne-am probat abilităţile şi veleităţile corale, având ca parteneri de scenă prestigioasele Coruri ale celorlalte instituţii de profil din Eparhie: în primul rând Corul Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” din Slobozia, apoi alte cinci formaţii corale, reprezentante extrem de valoroase ale Protopopiatelor surori din Sfânta noastă Episcopie!

Prin urmare, după-amiaza zilei de Marţi, 11. 12. 2012, în prezenţa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului VINCENŢIU, într-o atmosferă tainică, pregătită parcă anume pentru acest eveniment cultural-duhovnicesc şi de prea-plinul ninsorii ce îmbrăţişa cu voioşie Catedrala, cetele de colindători (preoţi şi teologi) venite din tot Ţinutul Bărăganului au purces în ales alai să vestească minunea Întrupării!

Purtând în inimi fiorul Sărbătorii, membrii Corului „Sf. Andrei Criteanul” organizaţi sub bagheta dirijorală a PC Pr. Tipa Gheorghiţă s-au dovedit – cum înşişi au cântat – oaspeţi cu azur în gene, poposiţi în Casa Gazdelor ca vrednici păstrători ai Tezaurului Patrimonial – Spiritual al Ortodoxiei româneşti, încântând auditoriul cu nestematele Creaţiei Tradiţionale specifice Crăciunului.

Prestaţia artistică de înaltă ţinută scenică a Corului din Lehliu, a adus aprecierea deosebită a publicului, dar mai ales binecuvântarea Chiriarhului, cu care ne-am întors prin nămeţi la familiile din Parohii, aşteptând cu bucurie deplină pe Hristos, „Moş Crăciunul” sufletelor noastre.

Anul cultural al Corului Protopopiatului din Lehliu s-a încheiat, după cum era de aşteptat, cu un Concert susţinut în Sala de Festivităţi a Protoieriei în cadrul Serbării de Crăciun, organizată (Vineri, 14. 12. 2012) pentru fraţii-preoţi şi familiile lor, prin implicarea deosebită a PC Pr. Protopop Iamandi Bogdan, acolo unde într-un cuget şi simţire ortodox-românească ne-am colindat unii pe alţii, şi ne-am urat de bine!

Ultima acţiune din anul 2012, a avut loc Duminică 23. 12. 2012 , în Amfiteatrul Căminului Cultural din Oraşul Lehliu, unde Corul „Sf. Andrei Criteanul” a fost invitat special pentru a susţine un Concert extraordinar de Colinde bizantine, în încheierea Festivalului „Veniţi la Ieslea lui Hristos”, organizat de Protoieria şi Primăria Oraşului Lehliu pentru Corurile Săteşti din zonă!

În felul acesta, mulţumind lui Dumnezeu pentru începutul cel bun pus în 2012, păşim în anul 2013 cu nădejdea propăşirii, conştienţi fiind că de acum avem obligaţia morală de a ne prezenta mereu la înălţime!

Punând deci metanie la Sfântul Melod Andrei, Arhiepiscopul Gortynei, „Cretanul” sau „Criteanul” cel ce ne este mare folositor, ne străduim să împlinim cu roade vrednice şi în acest an, ascultarea de care Preasfinţitul Părinte Episcop VINCENŢIU ne-a încredinţat, plecând de la cuvântul Gherondei, care zice „Cel care-I cântă lui Dumnezeu, se roagă de două ori!”

DIRIJOR

Preacucernicul Părinte GHEORGHIŢĂ TIPA

[]

Related Posts

Sari la conținut