Hram şi Concert de colinde de ziua Sfântului Nicolae la Buzoieni

Duminică, 6 decembrie 2015, cu prilejul prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae – ocrotitorul bisericii noastre – comunitatea noastră s-a îmbrăcat în veşmânt de mare sărbătoare! În timpul Sfintei Liturghii, biserica a devenit din nou neîncăpătoare şi, cu toate acestea, slujba s-a desfăşurat într-o linişte deplină, fapt ce l-au remarcat toţi credincioşii prezenţi. Am avut bucuria ca în cadrul Sfintei Liturghii, pe mulţi dintre credincioşi, în special copii, să-I împărtăşim cu Trupul şi Sângele Domnului. După slujbă, credincioşii prezenţi, cât şi alţi enoriaşi, dar şi invitaţi din alte locuri, au participat la agapa frăţească, masă organizată şi anul acesta tot pentru 200 de persoane, cu multă dăruire, de către doamnele din cadrul Comitetului parohial, cu ajutorul donaţiilor primite de la enoriaşii parohiei noastre, cât şi din partea altor binefăcători. Masa pentru hram a fost pregătită în sala mare de festivităţi din incinta Căminului Cultural, din apropierea bisericii unde, prin bunăvoinţa Primăriei şi Consiliului Local din oraşul Lehliu Gară, am primit acordul de a ne desfăşura activităţile specifice cultului şi tradiţiilor locale.

În seara acestei zile, la h 17:00, tot în incinta Căminului Cultural, a avut loc cea de a III-a ediţie a Concertului de colinde, în cinstea Praznicului Naşterii Domnului, intitulat „Colindul sfânt şi bun”, organizat de către parohia noastră, unde am avut bucuria să avem pe scenă şase coruri de colindători. Acestea sunt:

– Corul de copii „Sfântul Nicolae” şi Corul de fete „Armonia”, formate din copii ai parohiei noastre şi conduse de doamna preoteasă şi profesor de religie Elena Alexa;

– Corul de elevi “Bucuria” al Şcolii Gimnaziale nr. 1 şi Corul de elevi „Lumină lină” al Liceului „Alexandru Odobescu” din oraşul Lehliu Gară, conduse de domnul profesor de religie Constantin-Nicolae Sandu;

– Corul „Sfântul Dimitrie” al parohiei Radu Vodă, condus de tânărul Ionuţ-Cornel Stelian;

– Corala preoţească „Sfântul Andrei Criteanul” a Protopopiatului Lehliu, condusă de părintele Gheorghiţă Tipa;

– Grupul de colindători „Datina Românească” din cadrul Asociaţiei Tradiţia Românească, din Bucureşti, condus de subsemnatul.

Atmosfera de mare sărbătoare a fost simţită cu multă emoţie şi trăire duhovnicească de către toţi cei prezenţi, începând cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, continuând cu “liturghia de după liturghie” şi culminând cu vestea cea bună a naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, mesaj evanghelic exprimat prin „Colindul sfânt şi bun” şi răsplătit cu neîncetate aplauze din partea publicului.

Îl rugăm pe Sfântul Ierarh Nicolae, marele făcător de minuni, să ne fie în continuare, înaintea lui Dumnezeu fierbinte rugător şi de nădejde ajutător, ca aceste autentice tradiţii creştineşti să se înrădăcineze în sufletele enoriaşilor parohiei noastre, ca să putem înţelege şi urma tot mai mult cântarea îngerească, pe care păstorii au auzit-o cântând la Naşterea Domnului: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!”

Părintele paroh Vladimir-Cătălin ALEXA

Related Posts

Sari la conținut