Bucuria „Rusaliilor” la Parohia Paicu Nicolae-Bălcescu

Duminică, 12 iunie 2022, cu ocazia Praznicului „Pogorârii Duhului Sfânt” la parohia Paicu-Nicolae Bălcescu din cadrul protopopiatului Lehliu au avut loc o serie de evenimente frumoase pentru întreaga comunitate. După Sfânta Liturghie s-a săvârșit în Sfânta Biserică, „Vecernia plecării genunchilor”. Cea mai importanta particularitate a acestei slujbe este că în locul paremiilor, între prochimen si ectenia cererilor, stând în genunchi în fața Sfintelor Uși, preotul citește șapte rugăciuni, împărțite în trei grupe.

Ele invocă ajutorul Sfintei Treimi, amintind de cele șapte daruri ale Sfântului Duh care s-a pogorât în ziua Cincizecimii. De asemenea, în ele sunt prezente și cereri pentru cei adormiti în Domnul. Au urmat rugăciuni pentru binecuvântarea holdelor, acestea fiind apoi stropite cu apa sfințită pentru a fi apărate împotriva dăunătorilor. La finalul slujbei, credincioșii prezenți au fost stropiți cu aghiazma și au putut lua acasă spice de grâu binecuvântate.

Potrivit tradiției, grânele binecuvântate în Duminica Rusaliilor vor fi aparate în cursul anului de toate relele și vor fi ferite de atacul insectelor și dăunătorilor.

Tot în această zi a fost binecuvântat un set de icoane care reprezintă Praznicele Împărătești, duminicile de peste an și Sfinții cu Cruce roșie din calendar, acestea fiind achiziționate prin osteneala credincioșilor parohiei. Pentru toate aducem  Slavă lui Dumnezeu.

 

A consemnat preacucernicul părinte Frîncu Nicu Marius paroh al Parohiei Paicu-Nicolae Bălcescu.

Related Posts

Sari la conținut