Doamna preoteasă Elena Polixenia Zotta s-a mutat la Domnul

Doamna Zotta s-a născut pe 21 mai 1953, de ziua Sfinților Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena.

 

Este primul dintre cei 11 copii, 7 dintre ei fiind încă în viață, ai învățătorilor Stelian și Gheorghița Dumitrescu din satul Palanca, comuna Florești-Stoenești, județul Giurgiu.

 

În satul său natal a urmat cursurile școlii primare și gimnaziale pe care le-a absolvit ca premiantă.

 

În perioada 1967-1972 a fost elevă la Liceul Pedagogic din București, încheind cursurile, tot ca premiantă.

 

După terminarea liceului, trei ani mai târziu, s-a căsătorit cu fiul preotului Zotta Gheorghe și al preotesei Elena de la Parohia Chirnogi, comuna Ulmu, cu tânărul teolog Zotta Marian, care ulterior a fost hirotonit pe seama Parohiei Rași, comuna Sălcioara, județul Ialomița.

 

I-a fost alături soțului său, preotului Marian, în întreita și întreaga sa activitate preoțească, până în anul 2008, când în urma unei boli fulgerătoare a trecut la cele veșnice.

 

Dumnezeu i-a binecuvântat cu doi fii: Nicușor – inginer IT-ist și Mihail – actualmente Protopop al Protopopiatului Lehliu din Episcopia Sloboziei și Călărașilor.

 

Doamna preoteasă și-a desfășurat activitatea de cadru didactic timp de peste 40 de ani în satul în care soțul său a păstorit enoriașii acestei parohii.

 

A avut o activitate bogată nu numai la catedră, dar și în cadrul comunității de aici, implicându-se în nenumărate activități sociale și culturale ce s-au desfășurat la nivelul localității Rași și a comunei Sălcioara.

 

Împreună cu soțul său, părintele Marian, au avut o permanentă preocupare ca cei doi fii ai lor, Nicușor si preotul Mihail, să primească o solidă și frumoasă educație creștinească. Doamna preoteasă și părintele Marian s-au bucurat enorm că eforturile și așteptările lor au fost împlinite, ambii copii formând la rândul lor familii care împărtășesc aceleași valori creștine și care fac cinste acestui sat.

 

Nepotul ei, Robert, fiul lui Nicușor și al Deliei și ceilalți nepoți, Anastasia, Ioan și Filip, copii Părintelui Mihail și al Preotesei Andița, i-au adus o mare bucurie doamnei preotese, alinând suferința văduviei sale de 16 ani.

 

Miercuri, a treia zi din Săptămâna Luminată a acestui an, cu două săptămâni înainte de ziua nașterii sale, 21 mai, când împlinea vârsta de 71 de ani, o boală necruțătoare a mutat-o și pe ea la cele veșnice, pregătită fiind creștinește (spovedită și împărtășită), alăturându-se soțului ei, preotul Marian, pe care l-a iubit și respectat enorm.

 

Cu o zi înainte de a-și da obștescul sfârșit, marți, a treia zi de Sfintele Paști, i-au fost alături, parcă prevestitor a ceea ce urma să se întâmple, toți cei dragi ai săi, copii, nurori, nepoți, frați, surori, bucurându-i inima, aceștia și Bunul Dumnezeu.

 

La acest ceas de despărțire îndrăznim să afirmăm cu tărie că doamna preoteasă și-a înțeles și împlinit chemarea pe care Dumnezeu i-a rânduit-o în familia sa și în societatea în care și-a petrecut această viață pământească trecătoare.

 

La slujba înmormântării au participat din partea Centrului Eparhial, preacuviosul părinte Vicar Eparhial Rafail Mâț, PC Pr. Consilier pentru Protocol Marius Purcărea, PC Pr. Consilier Administrativ-Bisericesc Cristi Gavrilă, PC Pr. Protopop Berbec Aurel de la Protopopiatul Urziceni, PC Pr. Protopop Pătârlăgeanu Marian de la Protopopiatul Fetești, PC Pr. Inspector Onorific Tănăsoiu Nicolae din Arhiepiscopia Bucureștilor, numeroși preoți din Episcopia Sloboziei și Călărașilor și mulțime de credincioși, foști elevi și cunoscuți care au dorit să aducă un ultim omagiu doamnei preotese Elena Polixenia.

 

Preacuviosul Părinte Vicar Rafail Mâț a transmis în cadrul cuvântului de învățătură, Arhierești Binecuvântări și cuvânt de mângâiere pentru familia îndurerată din partea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor.

 

A consemnat PC Pr. Frîncu Nicu Marius, secretar al Protopopiatului Lehliu.