Parohia Sărulești Gară din Protopopiatul Lehliu în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 din localitate a organizat luni 24 martie 2025 pelerinajul ,,Pe urmele credinței și ale sfinților” în cadrul căruia am vizitat Catedrala Patriarhală, Palatul Patriarhal și Mânăstirea Antim, unde am avut bucuria de a ne închina la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, ale Sfintei Mucenițe Paraschevi, ale Sfinților Neofit si Acachie.
În cadrul pelerinajului, membrii grupului catehetic au descoperit lăcașurile de cult și monumentele istorice prezentate în cadrul activităților Concursului Național „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe - moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri", care a oferit posibilitatea de a cunoaște adevărul istoric cu privire la recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și dobândirea rangului de Patriarhie, viața Bisericii Ortodoxe Române în actualitate, la 100 de ani de Patriarhat, provocările și biruințele Bisericii Ortodoxe Române în activitatea ei desfășurată în secolul trecut, precum și chipuri de preoți duhovnici de vocație și mărturisitori în veacul al XX-lea, Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim, recent canonizat, membru al mișcării ,, Rugului Aprins ”, deținut politic în perioada 1958-1964, pictor bisericesc și ,, Duhovnicul Bucureștilor”.
De asemenea, elevii sunt chemați să promoveze în mod deosebit cunoașterea și înțelegerea adecvată a activității Bisericii și grija ei față de cei păstoriți în vremuri de cumpănă, deopotrivă cu lucrarea faptelor bune izvorâte din iubirea și credința jertfelnică a duhovnicilor, care au purtat grijă de sufletele credincioșilor Bisericii.
Am evidențiat persoanele, evenimentele și activitatea Bisericii cu privire la efortul depus pentru recunoașterea Autocefaliei, dar și pentru dobândirea Patriarhiei. De asemenea, se evidențiază viața, opera și activitatea marilor duhovnici români din secolul trecut, canonizați anul acesta.
La finalul evenimentului, toți participanții, tinerii împreună cu cadrele didactice care i-au însoțit pe tot parcursul evenimentului au fost invitați la o agapa frățească, organizată la un restaurant din București.
Excursia tematică a fost o frumoasă lecție de cultură și spiritualitate, pentru că i-a ajutat sa vadă care sunt valorile naționale și religioase care ne definesc ca popor și să înțeleagă mai bine rolul duhovnicului în viața lor.
A consemnat PC Pr. Vasile Marian, paroh al parohiei Sărulești Gară.





